Boekenplek in beeld: Boekhandel Centaur in Den Haag

Serienummer: 001
Bezocht: 24 februari 2013
Naam: Boekhandel Centaur
Opgericht: 1984
Plaats: Den Haag, Laan van Meerdervoort 435

Aan de langste laan van Nederland, ingeklemd tussen twee stomerijen, vind ik Boekhandel Centaur. Terwijl ik mijn fiets vastmaak aan een lantaarnpaal bekijk ik alvast de uitstalling voor de winkel. Op een lange tafel liggen stapels boeken, de tafel is geflankeerd door een aantal carrousels met ansichtkaarten. In de etalage liggen een aantal schilderijen en etsen. Het is rustig in de winkelstraat en als ik de deur van de boekhandel open zie ik dat ik op dat moment de enige klant ben.

image

Ik ontwaar de eigenaar achter de toonbank, hij is voor het grootste deel aan het zicht onttrokken door stapels boeken. Hij leest de krant, vlakbij een kacheltje. Wat geen gek idee is, want vandaag is het guur en koud buiten. We groeten elkaar en ik richt mijn aandacht op de winkel. In deze boekhandel is bijna elke centimeter benut: in de hoge kasten staan honderden boeken. Kookboeken, stripboeken, filosofie, kunst, geschiedenis. Ouderwetse gele bordjes geven de categorieën aan. Ook de vloer is bezaaid met stapels boeken, de meeste schots en scheef en ogenschijnlijk zonder logische indeling.

image

Langzaam loop ik langs de kasten. Relatief nieuwe boeken liggen gebroederlijk tegen hun vele jaren oudere equivalenten aan. De paperbackruggetjes steken behoorlijk af tegen de in leer gebonden exemplaren. Ik zie prachtige kunstboeken, vreemde boeken van tientallen jaren terug over UFO’s, stapels thrillers en stripboeken en Nederlandse klassiekers van bijvoorbeeld Jan Cremer en Godfried Bomans. 

image

Terwijl ik snuffel tussen de boeken komen er meer klanten binnen: een vader en zoon op zoek naar bijzondere boeken uit hun geboortejaar, een man die de eigenaar vraagt of hij interesse heeft om ‘een paar bommeltjes’ in te kopen. Alleen onbeschadigde eerste drukken worden nog ingekocht, meldt de boekhandelaar. Aan thrillers, kookboeken en de meeste moderne romans waagt hij zich niet meer. Wanneer ik even later met hem in gesprek raak, blijkt waarom: de laatste jaren is hij zo’n 80% van zijn omzet uit boeken kwijtgeraakt. Als het pand niet zijn eigendom was geweest en hij niet ook kunst erbij was gaan verkopen, had hij zijn winkel allang moeten sluiten.

De vader en zoon zijn geslaagd en rekenen hun boeken af. Ze mogen een gratis boek uitzoeken uit een rijtje dat op de toonbank ligt. Een fijne verrassing. Ik heb ondertussen drie kleine fotokaartjes met zwart-wit beelden van Scheveningen gevonden. Bij het afrekenen laat de eigenaar mij nog een bijzondere aanwinst zien: een klein in leer gebonden boekje uit de 17de eeuw met etsen. Prijs: 125 euro. Vroeger kreeg hij gemakkelijk 100 gulden per ets. De tijden zijn veranderd en over 10 jaar zullen boekhandels als deze er niet meer zijn, vertelt hij. Zijn  ogen dwalen weemoedig af naar de stapels boeken. Ik beaam hoe zonde dat zou zijn en neem afscheid met de belofte snel nog eens terug te komen. 

image

Terwijl ik naar de deur loop, komt er een moeder met een peuter binnen. Ze heeft twee ansichtkaarten uit het rek voor de winkel in haar hand. Ik kijk naar het kleine meisje en vraag me af of zij later net als ik nog door boekhandels als deze kan struinen. Ik hoop het van harte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s