Boekenplek in beeld: Boekhandel Van Hoogstraten in Den Haag

Serienummer: 002
Bezocht: 27 februari 2013
Naam: Boekhandel Van Hoogstraten
Opgericht: 1881
Plaats: Den Haag, Noordeinde 98

Eigenlijk had deze boekhandel nummer 001 moeten krijgen. Boekhandel Van Hoogstraten is namelijk een van de oudste nog zelfstandige boekhandels van Den Haag. Op de etalage staat dan ook vol trots: ‘sinds 1881’. Het pand waarin Van Hoogstraten gevestigd is staat er zelfs al sinds 1671, vlakbij Paleis Noordeinde. En de boekhandel mag zich sinds 1994 hofleverancier van de Koningin noemen. De Koningin én het volk kunnen hier terecht voor Engelstalige boeken en een uitgebreide collectie boeken over de koninklijke geschiedenis.

image

Bij binnenkomst ruik ik meteen de geur van ouderwetse bloemetjeszeep, zo’n zeepje dat mijn oma in een gehaakt netje tussen de kleren in de kast stopte. De geur past eigenlijk heel goed bij deze boekhandel waar de kasten donkergroen zijn en er her en der vazen vol kleurige bloemen staan. Terwijl ik tussen de boeken snuffel, komt er vanuit het kantoortje een oudere dame in een geruit mantelpakje van tweed de winkel in. Perfecte match nummer twee: een keurige dame in een keurige boekhandel met Engelstalige boeken. 

image

Nadat ik aangegeven heb dat ik even rond wil kijken, gaat de dame weer het kantoortje in. Ik neem de tijd om de collectie te bekijken. Alle boeken staan kaarsrecht in de kasten en ook de boeken op de tafels in het midden van de zaak liggen in keurige stapeltjes te wachten op nieuwsgierige kopers. En nieuwsgierig worden is hier niet zo’n probleem: de omslagen van Engelstalige boeken zijn vaak prachtig vormgegeven. Meestal veel mooier dan Nederlandstalige boeken, als je het mij vraagt.

image

Terwijl ik de uitgebreide collectie Penguinboeken bekijk, komt er een jongen de winkel in. Hij zoekt een woordenboek Nederlands-Engels, in handig klein formaat. Het is een cadeautje voor een vriendin die op reis gaat. De oudere dame laat hem een aantal exemplaren zien en geeft hem ruim de tijd om een keuze te maken. Na wat wikken en wegen is het juiste exemplaar gevonden en rekent de jongen het praktische cadeautje af.

Ik sta ondertussen te twijfelen of ik de biografie van Roald Dahl meeneem of toch de debuutroman van Paul Murray, An Evening of Long Goodbyes. Ik ga voor die laatste, want van zijn tweede boek, Skippy dies, heb ik erg genoten. Bovendien heeft het een gaaf omslag en het oog wil niet alleen mooie teksten. Een ouderwetse kassa, een bos rode tulpen en boeken sieren de toonbank waar ik mijn keuze afreken. Of het een cadeautje is? Wanneer ik aangeef dat het een cadeautje voor mezelf is, geeft de oudere dame mij groot gelijk en pakt het als vanzelfsprekend mooi in.

Met een kleurig presentje voor mezelf in een klein tasje met daarbij een handgeschreven bonnetje sta ik even later weer buiten. Daar geeft een sandwichbord me nog een prima advies mee: Keep Calm and Read a Book.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s