Boekenplek in beeld: De Drvkkery in Middelburg

Serienummer: 003
Bezocht: 23 maart 2013
Naam: De Drvkkery
Plaats: Middelburg, Markt 51

Voor een Drentse is Zeeland bijna het buitenland. Maar nu ik in Den Haag woon, is het zo wat om de hoek. Het was dus de hoogste tijd om deze provincie te bezoeken. En waar beter te beginnen dan in de hoofdstad Middelburg: een stad vol geschiedenis. Op de Markt vind ik, naast het stadhuis met heel veel torentjes, een boekwinkel die van alle markten thuis is: De Drvkkery.

image

Ik had al veel gehoord over deze winkel en haar slimme ideeën om dé ontmoetingsplaats van Middelburg te worden. In de boekhandel vind je bijvoorbeeld de VVV en een brasserie. De entree van De Drvkkery is net iets anders dan ik verwacht bij een boekhandel: ik zie een wat gesloten ruimte, met een balie, de VVV en een lange wand met tijdschriften. Weinig boeken te bekennen nog. Een gang links van de balie leidt me langs de Brasserie naar het hart van de winkel. Een rond hart om precies te zijn.

image

De opzet van de winkel vind ik bijzonder: in het midden is een groot rond eiland waaraan de informatiebalies en kassa’s zich bevinden. De rest van de winkel is opgedeeld in kleinere cirkels, elk met hun eigen categorie boeken. Elke cirkel vormt zo een eigen eilandje dat best knus voelt. En dat is knap gedaan in zo’n grote boekhandel. Her en der staan fijne stoelen en bankjes waar de boekenliefhebber zich even terug kan trekken om alvast te genieten van een boek. Ook zijn er verschillende tafeltjes of rekken ingericht met boeken in een bepaald thema. Zo is er bijvoorbeeld een Adriaan van Dis-tafel, met de boeken die hij besprak in de eenmalige uitzending van ‘Hier is Adriaan van Dis’ tijdens DWDD.

image

Het is zaterdagmiddag én Boekenweek, dus in elk hoekje van de winkel staat wel iemand te snuffelen. Bij De Drvkkery zijn niet alleen boeken te vinden, maar ook allerlei cadeauartikelen, kantoorbenodigdheden en boekgerelateerde spulletjes. Deze staan uitgestald in vitrines of op tafels. Ik sta even te twijfelen bij een sleutelopbergsysteem met twee vogeltjes (het zijn ook fluitjes!), maar ik hou het toch maar bij het boek ‘De lessen van mevrouw Lohmark’ van Judith Schalansky. Het ‘Van Dis-effect’ heeft ook mij te pakken. Bij de kassa krijg ik de vraag of het een cadeautje is en ik antwoord dat het een cadeau voor mezelf is. Ondanks de zaterdagmiddagdrukte worden mijn boek en het Boekenweekgeschenk vervolgens mooi ingepakt.

image

In de Brasserie van De Drvkkery kan ik meteen nog een puntje van mijn to do in Middelburg-lijstje strepen: het eten van een echte Zeeuwse bolus. Terwijl ik smul van de bruine lekkernij probeer ik meteen een interessant initiatief uit: gratis ebooks lezen terwijl je geniet van een kop koffie. Mijn iPhone verbind ik met de gratis Wifi en via een speciale landingspagina kan ik direct kiezen uit een aantal populaire ebooks. Leuk idee om boeken onder de aandacht te brengen.

Ik drink mijn latte macchiato op en verlaat De Drvkkery om mijn tour door Middelburg te vervolgen. Deze Zeeuwse boekhandel heeft me laten zien dat een grote moderne boekhandel ook knus en persoonlijk op haar eigen manier kan zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s