Boekenplek in beeld: Antiquariaat Jos Wijnhoven in Deventer

Serienummer: 004
Bezocht: 13 april 2013
Naam: Antiquariaat Jos Wijnhoven
Opgericht: 1999
Plaats: Deventer, Walstraat 30

Oh, wat is Deventer fijn! De stad ademt boeken en mag zich met recht dé Boekenstad van Nederland noemen. Op een zaterdag met af en toe een voorzichtig zonnetje, bezocht ik een paar van de fijne boekenplekjes die Deventer rijk is. Maar niet voordat ik in Floors, het oudste café van Deventer, de Bal van Bep op wit oerbrood proefde. Besteld bij Bep zelf uiteraard. Met mijn maag goed gevuld begin ik aan mijn ontdekkingstocht.

In de Walstraat met veel gezellige kleine winkeltjes vind ik Antiquariaat Jos Wijnhoven, een boekenplek waar ik me meteen thuis voel. Het antiquariaat voelt als een knusse woonkamer: langs alle wanden staan goed gevulde boekenkasten en ondanks het geringe vloeroppervlak is er een grote tafel met daaromheen een verzameling stoelen zoals ik die thuis ook heb staan. Het lijkt me een tafel waar regelmatig mensen aanschuiven voor een babbeltje met antiquaar Jos.

Eigenaar Jos Wijnhoven is vandaag niet aanwezig, vertelt de dame die aan de tafel zit. Als ik vraag of ik een paar foto’s mag maken, is het antwoord ‘ja’, maar onder één voorwaarde. De tafel die buiten staat, moet naar binnen getild worden, want de winkel gaat wat eerder dicht vandaag. Prima tegenprestatie. Op mijn gemak bekijk ik elk hoekje; boeken over kunst, design, fotografie en architectuur vullen elke centimeter van de donkerbruine boekenkasten. In een klein vierkant opengewerkt kastje worden nog meer boeken uitgelicht. Toch voelt de winkel niet te vol of te druk, elk boek heeft een eigen plekje.

Hoe langer ik rondkijk in het antiquariaat, hoe meer details me opvallen. Er hangen ouderwetse kroonluchters aan het plafond, boven op de boekenkasten zie ik schilderijen, een sjieke herenhoed (van Jos?), een antieke klok. Ook worden de boeken her en der geflankeerd door spierwitte beelden. Op de houten vloer liggen kleurige vloerkleden. De liefde voor het oude boek is hier helemaal op zijn plaats.

Het is tijd om de tafel met boeken de winkel binnen te dragen. Voorzichtig plaatsen we de tafel aan de linkerkant van de winkel. Ik krijg nog een ansichtkaart van het antiquariaat mee, waar eigenaar Jos Wijnhoven op te zien is. Jammer dat hij er zelf niet was, want eenmaal thuis lees ik op zijn website dat hij ‘Antiquaar van het jaar’ is. En als voorzitter van de Stichting Deventer antiquaren wil hij Deventer nog meer op de kaart zetten als boekenstad. Dat lijkt mij een prima reden om nog eens langs te gaan en voor een praatje aan te schuiven aan die fijne tafel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s