Boekenplek in beeld: Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da! in Deventer

Serienummer: 005
Bezocht: 13 april 2013
Naam: Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da!
Opgericht: 2001
Plaats: Deventer, Kleine Overstraat 33

Zittend achter zijn bureau rookt de antiquaar rustig een pijp. De zoetige tabaksgeur kriebelt niet onaangenaam in mijn neus. Op het bureau zwemt een goudvis zijn rondjes. Ik ben bij Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da! (mét uitroepteken) en voel me meteen thuis in het fijne boekenplekje van Jan en Ineke Praastink Wessels in Deventer.

De boekwinkel voelt ruim en vol tegelijk. Vol, omdat elke centimeter van de kasten langs de wanden gevuld is met boeken én op de kasten dozen staan met daarin nog veel meer boeken. Om alles vindbaar te maken zijn de dozen zorgvuldig beschreven en steken er kaartjes met daarop letters en onderwerpen uit de rijen boeken. Ruim, omdat het midden van de winkel best vrij gehouden is, op twee tafels voorin na. Er liggen ouderwetse kleden op de vloer, ze vormen eilandjes op het donkere tapijt.

image

Ik loop langzaam langs de kasten en langs een ouderwetse leunstoel naast een tafeltje. De stoel biedt een zitplaats voor nog meer boeken. Achterin de winkel is het wat donkerder door het verlaagde plafond. Er staat een grote donkerbruine kast tussen de verder witte boekenkasten. Voor de pareltjes of de boeken die hier altijd al stonden. Eén boek in de kast valt door de gouden versieringen op het omslag extra op, Longfellow’s Poetical Works lees ik.

image

De meeste antiquariaten verkopen naast boeken ook prenten en oude landkaarten. Zo ook Das Gute Ist Immer Da! Voor mij geven de prenten en kaarten een boekenwinkel nog meer sfeer. Alsof je de werkkamer van een oude, verstrooide professor binnenwandelt en al zijn kennis en kunde opgestapeld en verzameld ziet staan. Ogenschijnlijk zonder logische orde, maar elk boek heeft zijn eigen plek.

Voorin de winkel zit de antiquaar nog steeds ontspannen achter zijn bureau. Hij slaat de twee klanten die na mij binnen zijn gekomen gade. Als ik dichterbij kom, vraagt hij me of ik een specifiek boek zoek. In de collectie kan ik een ruime keus aan Duitse literatuur vinden, maar ook Engelse, Nederlandse, Italiaanse en Franse boeken. Ik vertel over mijn liefde voor fijne boekenplekken en hoe ik met mijn neus in de boter ben gevallen in Deventer. Daarop laat de antiquaar me weten dat alle tien antiquariaten eigenlijk collega’s zijn. Ze zijn verenigd in 1 stichting: De Stichting Deventer Antiquariaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen evenementen organiseren en promotie maken. Alles met als doel de bekendheid van Deventer als boekenstad te vergroten. Hij vindt het dan ook geen enkel probleem dat ik foto’s maak van zijn winkel.

image

Buiten maak ik een laatste foto van de winkel. Het is al bijna vijf uur, de winkels sluiten. Ik heb nog lang niet alle boekenwinkels in Deventer bezocht, dus naar deze boekenstad kom ik zeker nog terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s