Boekenplek in beeld: Boekhandel De Reyghere in Brugge

Serienummer: 006
Bezocht: 11 mei 2013
Naam: Boekhandel De Reyghere
Opgericht: 1888
Plaats: Brugge, Markt 12

“Brugge stond ooit bekend als boekenstad,” vertelt de vrouw achter de kassa, “maar er zijn nu veel boekhandels verdwenen.” Ondertussen schuift ze het boek dat ik net afgerekend heb in een plastic tasje, ik krijg er een Boekenkrant en een boekenlegger bij. Boekhandel De Reyghere houdt zelf al 125 jaar stand. Opgericht in 1888 mag ze zich de oudste boekhandel van Vlaanderen noemen. En ze zitten op een prachtige locatie: als je met je neus naar het belfort van Brugge staat, vind je aan je rechterhand De Reyghere. Midden in het toeristische hart van deze middeleeuwse stad.

Het geroezemoes van de toeristen en het geluid van paardenhoeven en houten koetswielen verstomde meteen toen ik de lange, wat smalle winkel binnenstapte. In zo’n prachtig oud pand vind je hoge plafonds, hier zijn ze omlijst met krullerige ornamenten. Met zwierige letters staan de categorieën op de crèmekleurige lange kasten: biografieën, poëzie, Nederlandstalige literatuur, Engelse pockets, Franse pockets. Langzaam loop ik langs de rijen boeken. Op ooghoogte en op een kleine verhoging voor de kasten mogen de boeken de voorkant van hun omslag laten zien. Ik heb een zwak voor mooie, aansprekende omslagen en ook nu is het raak. De felle kleuren en de mooie typografie van ‘Gevoel voor richting’ van Gideon Lewis-Kraus lachen me toe.

In het midden van de winkel zijn verschillende eilandjes: de kassa helemaal voorin, een paar tafels waarop boeken extra uitgelicht worden en twee treden omhoog zit een meisje achter een klein bureau met stapels boeken om zich heen. Geconcentreerd voert ze de vers aangevoerde titels in het systeem. Op deze verhoging kan ze meteen de gehele winkel overzien. Achter haar is nog een kleine ruimte met een open haard: hier kunnen kinderen een leuk boek uitkiezen.

Op mijn weg terug naar de kassa, met ‘Gevoel voor richting’ in mijn hand, vallen me steeds meer details op. Bovenop de kasten staan witte & bruine borstbeelden, de mannenhoofden overzien de rondneuzende klanten van De Reyghere. Tussen twee boekenkasten hangt een leesbril aan een touwtje. Erboven een bordje: “Uw bril vergeten? Wij helpen u wel even uit de nood!”. Er lijken ooit meer exemplaren geweest te zijn, te zien aan twee lege lusjes. Per ongeluk uit automatisme op een hoofd blijven zitten en nooit meer teruggekeerd naar hun plekje aan het touwtje. Verderop vind ik twee kleine witte keitjes met daarop een internetadres: www.dekeisnijders.be. Ik denk dat het misschien subtiele reclame is voor het boek ‘De keisnijders’ van Pieter De Buysser, maar de website is niet meer te vinden.

Ik reken mijn nieuwste aanwinst af en loop nog even naar de speciale reisboekenafdeling in het pand naast de boekhandel. Rijen reisboeken zie ik, waarschijnlijk is er voor bijna elk plekje op de wereld wel een boek te vinden. Voor nu heb ik geen reisgids nodig, ik ga weer op pad om Brugge verder te verkennen. Er staan in elk geval nog een paar boekenplekjes op het programma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s