Hij komt er: een Little Free Library in mijn wijk!

Alle lichten staan op groen: ik ga een Little Free Library in mijn wijk plaatsen! Ik ben fan van dit sympathieke initiatief: take a book, leave a book. Er zijn wereldwijd al heel wat van deze biebjes waar mensen in een wijk elkaar kunnen ontmoeten en hun liefde voor boeken kunnen delen. Ook in Den Haag zijn er al twee: aan de Valkenboskade en in Scheveningen. En daar komt nu een derde bij!

Omdat ik zelf geen tuin heb, moet de Little Free Library in mijn wijk in de publieke ruimte geplaatst worden. Een mailtje naar de gemeente Den Haag leek me daarom een goede eerste stap: even aftasten of zij net zo blij worden van zo’n fijn boekenplekje als ik. Ik hield rekening met een antwoord met daarin woorden als ‘vergunning’, ‘veiligheid’, ‘regels’, ‘kan niet’, maar kreeg tot mijn verrassing een heel enthousiast mailtje van de stadsdeelmedewerker van mijn wijk. Of ik langs wilde komen om te praten over de realisatie. Natuurlijk! Twee dagen later had ik ook nog een zeer enthousiaste wegbeheerder aan de telefoon, die me verzekerde: die Little Free Library komt er!

Tijdens het eerste gesprek werden de belangrijkste punten doorgenomen: draagvlak in de buurt, plaats van de LFL, veiligheid, hoe ik om zou gaan met vandalisme en wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. Om de buurt op de hoogte te brengen van de LFL heb ik contact opgenomen met het buurtkrantje. De plaats waar het kastje het beste kan staan heb ik samen met de wegbeheerder en de stadsdeelmedewerker bepaald. Helaas was het niet mogelijk om de LFL zo te plaatsen dat ik hem in de gaten kan houden vanaf mijn huis. Maar het wordt wel een mooie centrale plaats waar iedereen gemakkelijk toegang tot heeft en op zijn/haar gemak boeken kan uitzoeken.

Natuurlijk hou ik er rekening mee dat er ook mensen zijn die misschien minder goede bedoelingen hebben met de LFL. Misschien verdwijnen de boeken wel erg snel of krijgt het kastje te maken met vandalisme. Dat kan, maar ik ga voor nu uit van het positieve effect. Ik hoop dat het een ontmoetingspunt wordt voor alle mensen in mijn multiculturele wijk. De inhoud van de LFL moet een goede afspiegeling van de wijk zijn en ik hoop dan ook dat ik het biebje kan vullen met onder andere Nederlandse, Poolse, Turkse, Marokkaanse en Engelse boeken.

Inmiddels is het kastje in aanbouw, mijn superhandige vader is zo lief om deze in elkaar te knutselen. Ik ga het kastje vervolgens beschilderen. 

Mijn to do-lijst om deze Little Free Library te realiseren ziet er verder als volgt uit:

-Officieel registreren op littlefreelibrary.org, zodat het kastje een nummer krijgt en een plaats op de kaart.
-Boeken verzamelen, in verschillende talen, voor de eerste vulling.
Facebookpagina actief maken.
-Een A4-tje met uitleg maken voor op de LFL, in verschillende talen. Ik ben daarvoor op zoek naar mensen die mij kunnen helpen met het vertalen van de tekst in onder andere Pools, Turks en Marokkaans.
-Een artikel aanleveren bij het buurtkrantje.

Ik heb al veel zin in de daadwerkelijke plaatsing en ben erg benieuwd hoe deze Little Free Library het gaat doen. Mocht je nog tips hebben of kun je mij helpen met een van de punten op mijn to do-lijst, laat het me weten! Dat kan in de comments hieronder of op de Facebookpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s