Slalalalalala: welke salades eet ik graag?

Bijna elke lunch werk ik aan mijn konijnenimago en eet ik een flinke bak salade leeg. Zoals ik vroeger varieerde met het beleg op mijn brood, probeer ik nu zoveel mogelijk te variëren qua salades. En omdat ik vaak vragen krijg over de salades die ik eet, zet ik graag een aantal van de ingrediënten waar ik mijn salades mee maak op een rijtje. Plus een paar recepten voor ‘luxe’  salades. 

De basis

Voor de basis kies ik uit verschillende sla-en groentesoorten.

Rucola
Trouwe plogvolgers hebben vast al gezien dat rucola bij mij met stip op nummer 1 staat. Ik vind de smaak lekker vol en pittig en ook de wat stevigere bite van rucola bevalt me goed. Ik haal per week minimaal 1 grote voordeelzak en die komt altijd op.

Babyleaf slamix
Als ik een keer ‘luxe’ wil doen, haal ik een zak of bak Babyleaf slamix. Hierin zijn verschillende slasoorten verwerkt, van ‘zachte’ soorten tot de wat pittigere en zurige soorten. De salade krijgt meteen een vollere smaak door deze mix. Zo’n mix verschilt uiteraard per supermarkt, biologische supermarkt of groenteboer. Ik haal mijn mix bij zowel de Albert Heijn, de EkoPlaza of de groenteboer. Net wat voor mij op dat moment het meest makkelijk of in de buurt is.

Veldsla
Bij veldsla heb ik altijd het idee dat ik allemaal hele kleine plantjes op mijn bord heb liggen. Volgens Google is veldsla een plant uit de kamperfoeliefamilie en heeft het een wat nootachtige smaak. Ik vind ook de bite van veldsla erg lekker.

Spinazie
Ook een grote favoriet en ideaal om aan mijn groentequotum te komen op een dag: spinazie. Deze week is de ongewassen spinazie in de bonus bij de Albert Heijn, dus ik haalde meteen een grote zak van 450 gram. Daar kan ik een hoop lunches mee vullen en ook voor het diner is een beetje spinazie altijd een handige toevoeging. Lekker knapperig en vult goed!

IJsbergsla
IJsbergsla is mijn minst favoriete slasoort. Ik koop deze eigenlijk bijna nooit. De smaak is wat te waterig en ook wordt de sla snel bruin.

Ingrediënten

En wat gooi ik dan zoal door deze sla? Er zijn een aantal ingrediënten die ik eigenlijk standaard in huis heb.

Snoeptomaatjes
Deze ‘snoeptomaatjes’ kun je tegenwoordig per emmer kopen. Ideaal om in mijn tomatenbehoefte te voorzien, want van deze kleine tomaatjes snoep ik er heel wat weg. Zo gaan ze eigenlijk altijd standaard door mijn salades. Ook voeg ik ze toe aan veel gerechten die ik ’s avonds kook. En een handje tomaten is ook heel gemakkelijk mee te nemen als snack onderweg. Lekker zoet/zuur met een knapperige bite. En al die lege emmertjes heb ik bewaard. Dat worden straks potjes voor mijn balkongroente/kruidentuin.

Avocado
Een tot twee keer per week gooi ik een hele avocado door mijn salade. Avocado’s zijn heerlijk romig en werken daardoor meteen als een soort dressing. Er zijn verschillende trucjes om te zien of een avocado al rijp genoeg is. Er hard in knijpen is niet de meest handige optie. Bij de groenteboer kreeg ik de tip om op het topje te drukken. Geeft dit mee? Dan is de avocado rijp. In het boek van Monique van Loon las ik dat zij de topjes van de avocado’s eruit haalt en bekijkt of de kleur daaronder frisgroen is. Zo ja, dan is de avocado perfect. Als iedereen zo zijn avocado’s keurt, houden we heel veel beschadigde onrijpe avocado’s over in de groenteschappen…

Wortels
Wortels zijn lekker zoet en knapperig. Ik gooi ze graag door een salade, maar neem ze ook mee als tussendoortje. Hoezo, konijnenimago?

Witlof
Nog een goede truc om aan mijn groentequotum te komen: een hele witlof door de salade. De smaak is niet overdreven sterk vind ik, maar de witlof zorgt wel voor een lekker knapperige bite. Witlof combineert trouwens erg goed met zure fruitsoorten, zoals bloedsinaasappel.

Rode biet
Een lekkere zoete optie is het om rode biet door de salade te gooien. Ik koop meestal voor het gemak voorgekookte en voorgesneden rode biet. Die kan ik zo toevoegen aan de salade, handig! Rode bieten combineren heel fijn met zachte geitenkaas en walnoten. En het vult ook nog eens erg goed.

Radijsjes
Handig om mee te nemen en lekker pittig door de salade. En van de kleur word ik vrolijk, het oog wil ook wat natuurlijk.

Komkommer
Normaal gesproken eigenlijk een standaard ingrediënt in veel salades, maar ik moet zeggen dat ik het niet vaak toevoeg. Ik vind komkommer best lekker, maar het voegt qua smaak niet veel toe. Het maakt de salade wel wat frisser en knapperiger. Als ik komkommer haal, koop ik vaak van die minikomkommers. Die kunnen zo in hun geheel door de salade en dat scheelt weer een stuk uitgedroogde komkommer in de koelkast.

Kiemgroente
Voor een portie extra gezondheid gebruik ik ook vaak kiemgroente. Bij de biologische supermarkt kun je verschillende soorten krijgen. Sommigen zijn mild van smaak, zoals alfalfa en anderen wat pittiger, zoals preischeutjes. Kiemgroenten zijn goed te bewaren in de koelkast voor een paar dagen, zodat ik elke dag een flinke pluk door de salade kan gooien.

Fruit
Ook fruit vind ik erg lekker door mijn salades.

Appel
Appels gaan vaak door mijn salades. Ik gooi er dan maar een deel in, anders overheerst de appel te veel. Ik hou van friszure appels met een stevige bite. Granny Smith’s zijn favoriet!  Het deel van de appel dat niet direct door de salade gaat, eet ik natuurlijk alsnog op.

Peer
Lekker zoet en sappig. En combineert heerlijk met geitenkaas of feta.

Bloedsinaasappel
Wil je wel geloven dat ik een paar weken geleden pas voor het eerst een bloedsinaasappel at? Had niemand me eerder kunnen vertellen dat die dingen zo lekker zijn? Ik maakte laatst een salade met rucola, rode biet, geitenkaas, walnoot en bloedsinaasappel. Heer-lijk!

Kaas
Naast sla, groente en fruit kies ik ook vaak voor een kaassoort om mijn salades wat vullender te maken. Ik heb daarbij eigenlijk twee favorieten: feta en zachte geitenkaas. De feta haal ik vaak gewoon in de supermarkt, maar het is ook heel goedkoop te krijgen bij de Turkse supermarkt.

Iets knapperigs
Ook heb ik soms zin in iets knapperigs dat geen groente of fruit is. Dan lust ik graag wat pijnboompitjes, walnoten of amandelen door mijn salade.

Dressing
Qua dressings ben ik nogal lui. Meestal gebruik ik alleen wat walnotenolie en limoen-of citroensap. Puur om de salade iets smeuïger te maken. De limoensap zorgt voor een ‘zuurtje’ zoals ze dat altijd zo mooi bij kookprogramma’s zeggen. Ik wil ook nog wel eens een flinke schep mosterd toevoegen. En als ik echt op dreef ben, maak ik een yoghurtdressing met wat yoghurt, citroensap, olie, peper, zout en dille.

Geen vlees of vis?
Met deze ingrediënten bouw ik dagelijks mijn salades. Zoals je ziet gebruik ik eigenlijk nooit vlees of vis in mijn salades. Ik mis het niet. Bovendien moet ik dan op zoek naar suikervrije varianten van bijvoorbeeld gerookte kipfilet. En dat vind ik dan weer te veel moeite voor iets dat ik niet mis. Gerookte zalm lijkt me van tijd tot tijd wel een fijne toevoeging. Ik zou wat meer vis willen eten en dan is dat een goede optie.

Saladebouwpakket
Ik haal een paar keer per week mijn boodschappen en bewaar de voorraden thuis. Vervolgens neem ik elke dag genoeg mee voor een goedgevulde salade. Op mijn werk snij ik dan de sla en de ingrediënten in kleinere stukken. Daar heb ik ook een voorraadje staan om een eenvoudige dressing te maken. Mijn collega’s zijn gelukkig inmiddels gewend aan mijn saladebouwpakketten en wassen ook zonder te morren al mijn bakjes, borden en bestek af 🙂

‘Luxe’ saladerecepten
Variatie, dat is natuurlijk het geheim om lekker en gezond te eten. Naast de basissalades die ik vaak eet, zijn er ook een aantal recepten die ik zo af en toe neem. Een extra luxe lunch dus 🙂 Daarom een aantal recepten ter inspiratie, van de website Voedzaam&Snel.nl. Deze site wordt gerund door mijn collega Jennifer en haar man en staat vol lekkere recepten!

Witlofsalade met kaneel en appel
Quinoasalade met feta en granaatappel
Pompoensalade met rucola en geitenkaas
Pittige mangosalade met feta en rode ui

Natuurlijk zijn er nog veel meer ingrediënten waarmee je de heerlijkste salades kunt maken. Ik blijf nieuwe combinaties maken en probeer regelmatig voor mij onbekende ingrediënten uit. In mijn plogs vind je in elk geval dagelijks een foto van de salade du jour, mocht je eens op zoek zijn naar inspiratie.

En wat is jouw favoriete salade?

Advertenties

4 gedachtes over “Slalalalalala: welke salades eet ik graag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s