TAG: Run Baby Run

p13

In hardloopland ben ik nog steeds een newby, maar deze ‘Run baby run’-tag die ik zag bij Annemerel vul ik graag in. En dan lijkt het me een goed plan om dat over een half jaar of een jaar nog eens te doen. Wie weet waar ik dan sta op hardloopgebied!

Daar gaan we 🙂

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

Ik ben in november vorig jaar begonnen met hardlopen. Ik was al een tijdje bezig met het aanpassen van mijn eetpatroon en probeerde voldoende te bewegen. Dat betekende tot dan toe elke dag op de fiets van en naar mijn werk (17 km per dag) en twee keer per week yoga. Ik was door die veranderingen al zo’n 20 tot 25 kilo afgevallen. Op een zondagavond zat ik op de bank en kwam ineens de voor mij meest vreemde gedachte ooit in mij op: ‘Misschien moet ik eens beginnen met hardlopen?’ Ik schrok er zelf een beetje van, want ik ben mijn hele leven een rasechte hardloophater geweest. Toch klapte ik tot mijn eigen verbazing de laptop open en ging op zoek naar de mp3’s van Evy, Start to Run.

Waarom ben je (in eerste instantie) gaan hardlopen?

Ik wilde graag een sport gaan doen die wat meer intensief was en waarbij ik mijn conditie kon opbouwen. Het dagelijkse fietsritje was prima, maar ik ging echt niet sneller op mijn stadsfiets naar het werk fietsen om aan mijn uithoudingsvermogen te werken. En de yoga was heerlijk ontspannend en ik leerde mijn lijf goed kennen, maar conditie kreeg ik er niet van. En dus kwam de hardloopgedachte in mij op. Ik had me voorgenomen om te beginnen en wanneer het echt niet zou werken, dan hield ik er gewoon weer mee op. En zo hees ik me twee keer per week van de bank, deed ik mijn oordopjes in en vertelde Evy mij precies wanneer ik moest rennen en wanneer ik mocht wandelen. Na 10 lessen liep ik nog steeds, ook al schreeuwde het stemmetje in mijn hoofd wel 100x ‘Nee, nee, nee, stop, stop, stop’. En na het aanschaffen van een paar echte hardloopschoenen vond ik dat ik niet meer kon stoppen. Ik volgde de 30 lessen dus trouw en maakte de hele serie af. Mijn conditie en uithoudingsvermogen gingen met sprongen vooruit en ik verbaasde mezelf telkens weer. Ik, hardlopen! En ik vond het stiekem nog leuk ook. Raar!

Ben je altijd een hardloper geweest, of stond hardlopen voor jou gelijk aan steken in je zij?

p1Het zal al wel duidelijk zijn: ik ben nooit een hardloper geweest. Al vanaf de basisschool probeerde ik onder alle loopjes en renactiviteiten uit te komen. Ik kreeg het namelijk altijd benauwd en ja, die steken in mijn zij hoorden er ook standaard bij. Ik vond het vreselijk en snapte niet waarom we tijdens gym moesten hardlopen. Ook na mijn pubertijd bleef ik zeggen dat hardlopen echt niet aan mij besteed zou zijn. Ik vond dat ik er het lichaam niet voor had (“nee, mijn knieën/enkels zijn daar te zwak voor, ik ben gewoon te groot/lang/zwaar”) en ik vond het eigenlijk ook gewoon grote onzin. Oh, hoe ik daar op terug gekomen ben.

Loop je het liefste alleen of samen?

Ik heb tot twee weken geleden altijd alleen gelopen. Ik loop nu 5 kilometer in zo’n 30 tot 35 minuten, maar ik merkte dat ik de laatste paar keer ontzettend tegen mezelf aan het strijden was. Ik was moe, kreeg steeds zware benen, had het benauwd, vond het niet tof, ergerde me aan mezelf, sprak mezelf steeds streng toe en liep mijn rondjes uit ‘omdat het moest’. Dat ging ik niet meer maanden zo volhouden, had ik al snel door. Zo was het hardlopen weer precies geworden zoals ik het vroeger altijd zag: zwaar, onnodig en stom. En dat wilde ik niet, want ik weet hoeveel ik er tot nu toe van genoten had. Daarom ben ik sinds kort aan het trainen bij een atletiekvereniging. Ik heb nu drie keer meegedaan en vind het super! We doen allerlei verschillende oefeningen en intervaltrainingen en langere loopjes. Ik merk dat ik helemaal niet zo slecht in hardlopen ben als ik (nog steeds) dacht en dat ik al heel goed kan meekomen. Mijn houding blijkt netjes te zijn en er wordt me steeds gevraagd: “jij loopt al een tijd, zeker?” Ik krijg nu een veel realistischer beeld van mijn eigen kunnen, conditie en uithoudingsvermogen en dat geeft me weer heel veel moed en zin!

Wat is je favoriete hardloopschoen?

Ik heb nog geen favoriet paar hardloopschoenen, want ik heb mijn eerste paar net een klein half jaar geleden aangeschaft. Het zijn Saucony’s. Ik vond ze prima zitten, maar merk de laatste tijd dat ik ze wellicht toch iets te strak moet strikken voor voldoende steun en soms gaan mijn tenen dan slapen. Dat lijkt me niet gunstig. Over een tijdje nog maar eens kijken naar een ander paar schoenen.

Waar loop je normaal gesproken?

p6Ik loop in het park vlakbij mijn huis. Ik loop daar gewoon op asfalt. En bij de atletiekvereniging lopen we ook op de baan. Ik heb twee keer in het bos gelopen, tijdens loopjes met hardlopende vriendinnen. Dat liep ook wel erg lekker, zo’n ondergrond met demping. Je moet echter wel veel meer naar de grond kijken tijdens het lopen, om gaten, takken en andere obstakels te vermijden. En ik loop juist het meest lekker wanneer ik rechtop kan lopen, starend in de verte, zonder echt wat te zien.

Wat is het gaafste rondje dat je ooit gelopen hebt (afgezien van wedstrijden)?

Deze vraag is leuker om over een tijdje te beantwoorden, want mijn rondjes zijn tot nu toe nog niet zo gaaf of spannend.

Wat is het grootste drama dat je onderweg hebt meegemaakt?

Omdat ik nog niet zo lang loop, heb ik gelukkig ook nog niet zoveel drama meegemaakt. Ik loop natuurlijk ook niet zo’n lange tijd achter elkaar, dus er is ook niet zoveel tijd voor drama. Ik vond de rondjes waarbij ik het gevoel had tegen mezelf te strijden wel erg vervelend. Het zorgde ervoor dat ik me helemaal niet voldaan voelde na een rondje en dat vond ik zo zonde. Gelukkig is dat nu weer verleden tijd!

Heb je al wel eens een wedstrijd gelopen? Wat was je eerste wedstrijd?

Ik zou eigenlijk al een wedstrijd gelopen hebben, ik had me ingeschreven voor de Zandvoort Circuit Run. Helaas werd ik de zaterdag voor de run ontzettend vreselijk duizelig. Ik kon mijn hoofd geen milimeter bewegen of de hele kamer draaide om me heen. En ik was misselijk, oef! De aanval duurde uren en daarna was ik behoorlijk moe. De huisartsenpost die ik belde om te vragen of ik iets tegen de aanval kon doen, had me al afgeraden zondag te gaan rennen. Ik baalde als een stekker, ik had me er zo op verheugd!

Gelukkig staat de volgende run al voor de deur: ik ga samen met collega Mandy de 5K lopen tijdens de Golden Ten-loop in Delft op 29 mei. En daar heb ik nu al ontzettend veel zin in.

Als je al een wedstrijd hebt hardgelopen, wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gelopen hebt?

Ook deze vraag bewaar ik voor een volgende keer.

Doe je naast hardlopen ook nog andere sporten om je hardlooptraining te ondersteunen?

p8Ja, ik ben in januari van dit jaar gestart met fitness. Ik doe twee keer per week krachttraining voor de benen, buik, rug, schouders en armen. Mijn belangrijkste doel bij de fitness is sterker worden om zo het lopen beter en gemakkelijker te kunnen volhouden. Maar ik blijk het fitnessen zelf eigenlijk ook wel tof te vinden, nu ik train met een doel. Ik zie dat mijn lichaam vorm krijgt en vind het een kick om te merken dat ik sterker word. Verder fiets ik nog steeds dagelijks van en naar mijn werk en probeer ik vaak in het weekend een langere tocht te fietsen van tussen de 30 en 50 kilometer. Fijn om de benen los te houden.

Wie of wat is jouw grootste inspiratie op hardloopgebied?

Omdat ik nog niet zo lang bezig ben met hardlopen heb ik ook nog een wereld te ontdekken. Ik heb er eigenlijk nog 0,0 verstand van en ik heb dan ook geen hardloopheld. Wel zijn een aantal mensen in mijn omgeving ook erg goed bezig met het hardlopen, zoals mijn collega Mandy met wie ik de Golden Ten ga lopen en vriendin Mascha, die net klaar is met Evy en het super doet. We inspireren elkaar!

Wat is jouw top 5 powersongs?

Ik loop met de muziek op mijn oude iPod nano. Ik zet hem gewoon op shuffle en als het echt niet fijn loopt, klik ik door naar het volgende nummer. Ik heb nog geen favoriete nummers om op te lopen, maar laatst liep ik op Bollywoodmuziek (de cd van Om Shanti Om) en dat liep ook wel erg tof! Ik moest de neiging om te gaan dansen wel onderdrukken, haha. Ik ben nog wel op zoek naar fijne running playlists, dus mocht je een suggestie hebben, graag!

Wat is de langste afstand die je ooit gelopen hebt?

Dat is tot nu toe 6,5 km. Ik liep mijn normale rondjes door het park en voelde dat ik nog wel wat verder kon. En dat lukte!

Wat is jouw grootste doel op hardloopgebied?

Voor nu is mijn grootste doel: plezier houden en hebben bij het hardlopen, trainen voor de 10 km en een paar toffe runs doen dit jaar. Ik heb de Golden Ten en De Vier Mijl van Groningen nu op het programma staan, maar daar komen er nog wel een paar bij. Verder wil ik dit jaar heel graag aan mijn looptechniek werken bij de atletiekvereniging en mijn tempo en uithoudingsvermogen aanpakken. Genoeg te doen dus. Let’s kick soms ass!

2 gedachtes over “TAG: Run Baby Run

  1. Erg leuk om te lezen! Al met al beweeg jij flink veel, heerlijk! Het lijk me zo fijn om naar je werk te fietsen, maar bij zou dat om 52km gaan, beetje veel hè. Vanaf het station loop ik naar mijn werk en aan ’t einde van de dag weer terug + een rondje in de pauze. Dat levert me 7km beweging op, heel fijn. Qua fietsen wil ik wel wat vaker op pad, maar ja, dan moet het niet zulk weer zijn…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s