Bijzonder: een boekentaxi in Teheran

Wat ooit per ongeluk begon door twee boekenliefhebbers een lift aan te bieden in de stromende regen, is voor meneer Yazdany en mevrouw Heraner uit Teheran nu een heus bedrijf. Zij zijn de trotse bezitters van een boekentaxi. Elke klant die een ritje maakt, kan meteen een boek uitzoeken. Een initiatief dat meer betekenis heeft dan alleen het kopen van een boek.

Meneer Yazdany en mevrouw Heraner hebben elkaar ontmoet in een boekenwinkel waar zij beiden werkten. Ze houden allebei enorm veel van boeken én klassieke muziek. Hun auto was altijd al een rijdende bibliotheek, omdat mevrouw Heraner veel boeken meesleepte voor haar werk. Op een regenachtige dag, nu vijf jaar geleden, gaven ze twee heren een lift. De vier raakten enthousiast in gesprek over boeken en de klassieke muziek die meneer Yazdany draaide. De lifters wilden de auto op de plaats van bestemming helemaal niet meer verlaten: ze hadden ontzettend genoten van de boekentips en verhalen.

Daarop besloot het echtpaar een gewaagde en bijzondere stap te zetten: ze bouwden hun witte auto om tot een boekentaxi. Boeken op het dashboard, in de deuren, in rekken tegen de ramen aan de passagierskant: de auto herbergt inmiddels zo’n veertig verschillende titels. Inmiddels zijn ze samen vele ritten verder en verkopen ze zo’n dertig boeken per dag. Hun taxi is een oase van rust en koelte in de warme hectiek van Teheran. Passagiers die meerijden kunnen even helemaal tot rust komen op de klanken van de klassieke muziek en krijgen desgewenst boekentips. En daarvoor is tijd genoeg: het verkeer in Teheran staat vaak hopeloos vast.

Het echtpaar wil met de boekentaxi jonge mensen inspireren ook hun dromen waar te maken en geloven dat ieder mens in staat is om de wereld een stukje mooier te maken. Zelf zijn ze nu bezig met het opzetten van een boekenwinkel/koffiezaak/leeskamer, naast een school.

Lees de volledige en inspirerende reportage en bekijk vooral ook het filmpje. Een prachtig voorbeeld hoe de liefde voor boeken mensen samen kan brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s