Boekenplek in beeld: Boekhandel Bijleveld in Utrecht

Serienummer: 007
Bezocht: 29 augustus 2014
Naam: Boekhandel Erven J. Bijleveld
Opgericht: 1865
Plaats: Utrecht, Janskerkhof 7

Vanuit de verte lijkt de etalage me te wenken: ik zie hoge ramen in een mooi monumentaal pand, goed gevuld met boeken. Het wenken werkt en als ik dichterbij kom, voel ik aan mijn water dat hier een mooie boekhandel te bewonderen is. Het is veel te lang geleden dat ik een voet over de drempel van een boekhandel zette en bij binnenkomst word ik niet teleurgesteld: Boekhandel Bijleveld is een pareltje.

image

Goede kasten, een boekhandel kan uiteraard niet zonder. Bij Bijleveld hebben ze de kasten die ik altijd voor me zie als ik denk aan mijn ‘je moet altijd groot dromen’-bibliotheekkamer. Warm donker hout, precies op maat gemaakt voor de ruimte en her en der trappetjes om bij de allerhoogste planken te kunnen. Terwijl ik langzaam langs de kasten loop waar heel verstandig veel ruimte is gemaakt om boeken met het omslag naar voren te tonen, opent een van de medewerkers een deel van de kast naast mij. De kast blijkt op sommige plaatsen deuren te hebben, met daarachter bergruimte voor de voorraad, meteen voor het grijpen wanneer een klant bijvoorbeeld om meerdere exemplaren vraagt. Kun je verliefd worden op een kast? Ik kan daar nu bevestigend op antwoorden.

image

Ik loop verder de zaak in. De boekhandel is niet groot, maar heeft een mooie, knusse indeling. Wanneer je binnenkomt kun je links of rechtsom de kassa lopen. Drie ruimten vormen een soort rondje, met de kassa als kloppend hart van de zaak. Langs de gehele voor- en linkerkant van het pand zitten ramen en de kasten zijn zo gemaakt dat ze de ramen vrijhouden. Daardoor kan het licht ongehinderd naar binnen stromen. Het is eind augustus, net na vieren ‘s middags en de zon licht de boeken extra mooi uit. De kasten staan een eindje van de ramen af en creëren daardoor de etalage; de etalage die mij zo succesvol naar binnen lokte.

image

Als ik twee keer rechtsaf ben geslagen en daarbij twee keer twee traptreden heb bestegen, kom ik in een ruimte zonder ramen. De kasten lopen hier bijna volledig rondom, van de vloer tot aan het plafond. In het midden staan tafels vol boeken, wederom met veel aandacht voor het omslag en links in de hoek zit een dame te werken achter een pc. Ik laat haar weten hoe mooi ik de winkel vind en hoe verliefd ik ben op de kasten en ze vertelt dat deze al bijna 150 jaar oud zijn. Zo oud is Boekhandel Bijleveld zelf ook, sinds 1865 zijn zij hier gevestigd, op het Janskerkhof 7. Boekhandel & Uitgeverij Erven J. Bijleveld is van oorsprong een familiebedrijf en een van de oudste zelfstandige boekhandels van Nederland.

image

Altijd als ik met half open mond bewonderend door zulke prachtige en unieke boekhandels loop, schiet er door mijn hoofd: hoe lang zou deze zaak er nog zijn? Het zou toch eeuwig zonde zijn als deze mooie kasten hun functie zouden verliezen en het pand noodgedwongen een andere bestemming zou krijgen? Ik zie vandaag een aantal lege planken en hoop dat dat geen slecht teken is, maar gewoon het gevolg van een rigoureuze herindeling.

image

Vanuit de ruimte zonder ramen stap ik weer de eerste ruimte binnen, waar ik nu de kassa aan mijn rechterhand heb. Naast de kassa staat nog een tafel, ook hier liggen de boeken plat zodat de voorkant van het omslag de aandacht trekt. Liefde voor het boek, dat straalt deze boekhandel uit. Het assortiment bestaat uit literatuur, kunstboeken, non-fictie, theologie, levenswijsheid en sociale wetenschappen en de titels worden duidelijk met zorg geselecteerd door de medewerkers. Bijleveld laat zien dat je als boekhandel ook heel goed zonder coffeecorner, visuals, boekendisplays en multimediaschermen kunt en dat je de boeken zo kunt presenteren dat ze voor zichzelf spreken. En voor de echte boekenliefhebber is dat meer dan voldoende om het boekenhart sneller te laten kloppen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s