Doe meer met je favorieten [6]

Voor ik weer een lading interessante linkjes met je deel, wil ik je vragen je handen plat op tafel te leggen. En bij gebrek aan een tafel: plat op je benen. Ja, doe maar even, je hoeft toch nog niet te scrollen. Ze liggen? Mooi. Strek nu je vingers, zo ver als je kunt. Houd dat even vast, zo’n vijf seconden. En ontspan. En nog een keer, helemaal strekken, vijf seconden. En ontspan. Wiebel even met elke vinger, alle tien even laten kwispelen. Klaar? Super! Dan zijn je handen nu helemaal opgewarmd voor een nieuwe intensieve kliksessie. Let’s go!

– Vergroeid met je iPhone? Alle pushmeldingen aan staan en de hele dag berichtjes, tweets en whatsappjes aan het checken om de rode nummertjes weg te werken? Ik word soms best nerveus van het ding; er is altijd wel iets te checken. Dus gooide ik een paar weken geleden alle apps die ik nooit gebruik eraf en deelde ik de rest in handige mapjes in. Op Whatsapp en sms na, kan geen enkele app mij een seintje geven dat er iets nieuws binnen is gekomen. Maar het kan zeker nog een stuk rustiger. Daarom heb ik me aangemeld voor #OwnYouriPhone van notificatiefilosoof Anke Hans. Elk dag ploft er een mailtje in mijn mailbox met een opdracht en tips. Jake Knapp pakt het een stuk rigoureuzer aan: hij gooide bijna alles van zijn iPhone en maakte er een ‘afleidingsvrije iPhone’ van. Dat houdt hij nu al meer dan een jaar vol en hij wil nooit meer anders. Voor zo’n stap ben ik (nog) niet klaar, maar een inspirerend en confronterend verhaal is het zeker. Iets kleiner beginnen om van je iPhoneverslaving af te komen? Via Joost Schellevis vond ik ‘Forest’. De app helpt je om te focussen op een taak. Plant een boom en laat hem groeien. Sluit je de app om bijvoorbeeld je Instagramfeed te checken? Dan is je boom dood.

– Slow Blogging: alleen artikelen plaatsen waar je voldoende tijd en energie aan besteed hebt en die daardoor niet alleen meer waarde voor jou hebben, maar ook voor je lezer. Niet bloggen om te produceren en niet ‘vergeten’ te worden, maar juist minder naar schermen staren en meer de wereld om je heen observeren. Schrijven op papier, de tijd nemen om je gedachten te formuleren. “Reduce information pollution, please.”, is het verzoek van Anne van quarterlife-adventures.com. Met haar maandelijkse Quarterlife Adventures Slow Blogging nieuwsbrief wil ze daar aan bijdragen. Ze belooft een lange, inspirerende nieuwsbrief, om uit te printen en onder het genot van een kop thee rustig te lezen. De eerste editie is net verschenen.

– Twee artikelen van Rob Wijnberg waar je ook even rustig de tijd voor moet nemen om ze te lezen. ‘Zo krijg je een sixpack in zes weken (en andere fitnessleugens)’ gaat over de leugens die door wat Rob het ‘fitnessevangelie’  noemt worden verkondigd. Hij beschrijft hoe onbereikbaar het ‘perfecte’ mannenlijf voor de overgrote meerderheid (helaas…) is. ‘Zelfmoord in slowmotion’ is een artikel dat aansluit bij hoe ik tegenwoordig eet. En inderdaad: de meeste gangpaden in de supermarkt kan ik nu overslaan. Ik kwam de artikelen op het spoor dankzij een tweet van Esther.

– Genoeg letters gezien? Leun even achterover voor dit filmpje. Ik beloof je een glimlach binnen 36 seconden. Het gaat over een hond, meer verklap ik niet.

– Ooit op zoek geweest naar zwarte leren bedlakens….? Dit linkje heeft een bindend klikadvies!

– Behoefte om even te relativeren? Hereistoday.com laat zien hoe klein we eigenlijk allemaal zijn. Danzij Moniek Zuidema kon ik beide voeten weer op de grond zetten.

– Ik maak heel veel lijstjes. Ik wil alles namelijk graag zo snel mogelijk uit mijn hoofd en op papier hebben, zodat ik er niet meer aan hoef te denken en ik ruimte heb voor de dingen waarop ik me wel wil concentreren. Digitale to do-lijstjes heb ik geprobeerd, met verschillende apps, maar het werkt nooit helemaal fijn. Ik schrijf mijn lijstjes dus gewoon op papier, zodat ik lekker kan vinken, afstrepen en verscheuren. En hoe tof is deze A4 to do-lijst van Team Confetti dan? Je kunt zelfs afvinken of je genoeg drinkt. Printen maar! Dank aan Micky Devente voor het delen.

– Ook zo dol op mooie zinnen, kunstige gedichtjes en prachtige doordenkers? Voor woordkunst moet je bij Merel Morre zijn. Onder de twitternaam @stadsdichterEHV plaatst ze de mooiste zinnen, gedachten en gedichten.

– Karin Ramaker schreef een handleiding voor haar leven. Mooi! Deed me denken aan de Holstee Manifesto, die aan mijn muur naast mijn spiegel hangt. Volgens welke regels leef jij?

Wil je graag een seintje als de volgende editie klikvoer online staat? Laat dan op deze pagina even je e-mailadres achter. Spammen doe ik natuurlijk niet (yuk, spam!) en mocht je mijn mailtje niet meer willen ontvangen? Gewoon even gillen!

Alle eerder verschenen edities van ‘Doe meer met je favorieten’ vind je hierrr.

Een gedachte over “Doe meer met je favorieten [6]

  1. Kijk jij naar wat voorbij komt of zoek je ook gericht naar onderwerpen? Zou het tof vinden als je ook interessante links hebt naar sites over eboeken e.d, in verband met je werkervaringen. Heb je die al eens voorbij zien komen? (of roep ik nu te hard?)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s