Doe meer met je favorieten [7]

Laat ik je niet vervelen met een te lange intro dit keer, er staan wat interessante artikelen en een filmpje van ruim negen minuten voor je klaar. Klik, lees en kijk ze!

– Je bent blind voor datgene dat je dagelijks omringt. En dat kan een grote impact hebben op hoe je je leven leeft. En hoe je naar anderen kijkt. Voor je verder leest: maak even negen minuten en tweeëntwintig seconden vrij om naar de ‘This is water’-speech van David Foster Wallace te luisteren.

– Het experiment van Dennis Rijnvis sluit hier heel mooi op aan. Hij maakte een praatje met meer dan 100 onbekenden. Mensen zijn geneigd om koetjes-en-kalfjes-gesprekken met vreemden op straat te vermijden, maar uit onderzoek blijkt dat we van zo’n praatje juist blijer worden. Dennis ging op pad en beschrijft zijn ervaringen.  Ik ben trouwens zo iemand die ‘zo maar’ met vreemden praat, het gaat vanzelf: als me iets opvalt, ik iets tof vind of ergens op wil reageren, dan spreek ik dat uit. De meeste mensen praten dan gewoon gezellig terug.

– Ik schrijf nu een paar weken elke dag. Ik ga zitten, pak mijn notitieboekje en een pen en begin. Ook als het niet zo goed lukt, ook als ik geen zin heb, ook als ik bang ben om te falen: ik schrijf. Daardoor lukt het om toch elke keer iets op papier te krijgen. En soms zit daar een pareltje bij. De creativiteit blijft zo in elk geval stromen en de ideeën dienen zich op de gekste momenten aan. Ook ik ben ‘zo’n Nederlander’ die een roman wil schrijven. Of twee. Of…. Goed, eerst maar eens beginnen aan de eerste. Maar een roman schrijven, dat is zwoegen, afzien, veel schrijven, nog meer schrappen, doorzetten.

It takes a lot of energy and a lot of neurosis to write a novel. If you were really sensible, you’d do something else. Lawrence Durrell

Ik heb het grote romanmonster nog niet recht aan durven kijken. Maar schrijven blijf ik doen, zoveel als ik kan. De Debutantenschrijfwedstrijd van NRC en schrijversvakschool Editio is misschien een mooie eerste drempel om overheen te stappen, richting het monster. En deze acht tips om te werken aan een ‘schrijverscarrière’ komen vast ook van pas.

– Mijn favoriete schrijver aller tijden is Roald Dahl. Zijn kinderboeken verslond ik en Matilda las ik zelfs negen keer. Vandaag is het de geboortedag van Roald Dahl en in dit artikel vind je vijf dingen die je vast nog niet van hem wist. Zijn angst voor baarden, bijvoorbeeld.

– Eerder deelde ik het linkje naar een site die precies weet waar jouw kat woont. Nog een site in die categorie: ‘Creepy polaroid’  laat een snapshot zien van de locatie waar je je nu bevindt. Gevonden door een tweet van Wiebe de Jager.

– Ademen, het is zo vanzelfsprekend. Maar bewust ademhalen beïnvloedt direct je lichaam én je geest. Handig wanneer je compleet in de stress zit, bang bent of het even niet meer weet: haal adem.

– “Onderweg hebben we het over de menselijke verbeelding, en of de werkelijkheid, een grillig mysterie op zichzelf, niet eindeloos veel creatiever is dan welke menselijke verbeelding dan ook…” Joris van Casteren van De Correspondent gaat met de Belgische schrijfster Lara Taveirne naar de rotsen waar twee 15-jarige meisjes in 2005 vanaf sprongen en waarmee ze de hoofdrol kregen in haar roman ‘De kinderen van Calais’.

– Even wat luchtigers. Een glimlachje tussendoor: waarom katten nooit in staat zullen zijn om complexe problemen op te lossen.

– Vooruit, nog eentje in dezelfde categorie 🙂

– Klopt de uitslag van dit onderzoek naar het verschil tussen de boeken die iemand online koopt en de boeken die in de boekwinkel gehaald worden, volgens jou? Waar koop jij je boeken en zit er inderdaad een verschil in je koopgedrag?

– Zondag 21 september nog niets te doen? Uitgeverij Snor (die van de vrolijke, creatieve boeken) organiseert haar eerste festival. Met workshops, proeverijen, bbq, water om in te zwemmen, een zomermarkt. Het is op een camping in Vuren, vlakbij Gorinchem en voor de prijs hoef je het niet te laten. In de voorverkoop 5 euro en aan de ‘deur’ 10 euro.

– Ik ben druk aan het sparen voor mijn nieuwe hobby waar ik in het voorjaar van 2015 mee ga beginnen: wielrennen! Het lijkt me heerlijk om in volle vaart over fietspaden te zoeven en uiteindelijk met gemak 80 tot 100 km per tocht af te leggen. Ik ben nog een rasechte leek op wielergebied, dus alle info is zeer welkom. Zo kocht ik laatst ‘Vrouw en fiets’ van Nynke de Jong en Marijn de Vries. Een zeer leesbaar en nuttig boekje. En in dit artikel vond ik alvast wat handige tips voor kleding als het nog wat frisser is.

– Deze man reisde vijf jaar de wereld rond en deed naakt een handstand voor de toeristische hoogtepunten. Niet voor de kick van het naaktlopen, maar met een boodschap: ‘There is too much crap consumed and disposed daily in the world and we are slowly destroying it… we need to put things on their head and end this throw away culture we currently live in. The world is spectacular and full of amazement, get out there and explore it as best you can and you will see for yourself.’ De Daily Mail laat een selectie van de blote billen-foto’s zien. Dank Arvid, voor de tip 😉

Wil je graag een seintje als de volgende editie klikvoer online staat? Laat dan op deze pagina even je e-mailadres achter. Spammen doe ik natuurlijk niet (yuk, spam!) en mocht je mijn mailtje niet meer willen ontvangen? Gewoon even gillen!

Alle eerder verschenen edities van ‘Doe meer met je favorieten’ vind je hierrr.

4 gedachtes over “Doe meer met je favorieten [7]

  1. Misschien is NaNoWriMo wat voor jou dit jaar, dat is altijd in november. Een maand waarin je uitgedaagd wordt om minimaal 50.000 woorden te schrijven als begin voor een novelle/boek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s