#50books Heb jij jezelf een leesdoel gesteld voor 2015?

Ontzag. Dat heb ik voor de mensen in mijn Twittertimeline die aangekondigden dat ze dit jaar elk week een boek uit gaan lezen. Drieënvijftig boeken in 2015 (of houden ze het stiekem bij tweeënvijftig?). Ik ben een snelle lezer, maar ik zou dat aantal niet halen. Ik zou er gewoonweg niet genoeg tijd voor vrij kunnen maken, zelfs niet nadat ik vorig jaar zomer de televisie de deur uit heb gedaan.

De uren die die beslissing me opleverde, zijn alweer ruimschoots gevuld met sporten, schrijven en sociale activiteiten. Het idee om meer te lezen spreekt me echter wel aan. Ik ben een boekenwurm, maar las zo beschamend weinig in 2014 dat ik die titel bijna moest inleveren. De #boekperweek-uitdaging zorgde er voor dat ik gisteravond met andere ogen naar mijn twee boekenkasten keek. En aangezien stilzitten me steeds minder goed af gaat (een lastige combinatie met de wens om meer te lezen), besloot ik gelijk de koe bij de hoorns te vatten, spijkers met koppen te slaan, nou ja, te beginnen.

#50books
Twee opgeruimde kasten. Mét een aparte plank voor mijn schrijfspullen en boeken.

Want naast de wens om meer te lezen ben ik me sinds vorig jaar aan het verdiepen in het minimalisme, oftewel het versimpelen van mijn leven. Zowel op materialistisch vlak als op mentaal gebied. Nieuwe boeken kopen terwijl er nog stapels ongelezen in de kast staan past daar zeker niet bij. Ik haalde dus meteen de boeken uit mijn twee kasten en sorteerde ze in drie stapels: ‘gelezen/mag blijven’, ‘gelezen/gaat weg’ en ‘ongelezen’. Er moesten al snel nog twee categorieën bij: ‘non-fictie/naslagwerken’ en ‘bijzondere boeken/voor eeuwig bewaren hoe minimalistisch je ook wilt leven’.

Na vijfenveertig minuten uitzoekwerk bleek ik negentig ongelezen boeken te hebben, drieëneenhalve plank vol. Daarnaast kon ik een grote shopper vullen met boeken uit de categorie ‘gelezen/gaat weg’ en een kleine stapel boeken hoort niet bij mij thuis te staan, maar in de kast op het werk.

Negentig boeken: als ik mee zou doen met de #boekperweek-uitdaging ben ik al ruim anderhalf jaar zoet. Dat doel ga ik mezelf niet stellen, maar ik spreek graag met mezelf en iedereen die dit leest af dat ik geen nieuwe boeken koop tot ik deze negentig gelezen heb. En mocht er een boek zijn dat ik toch echt heel, heel, heel graag wil hebben, dan gaat er een boek de deur uit.

50books_2
Plank drie en een half. Oh ja, dat boek van Bryson had ik ook nog…

Ik heb het mezelf vanmorgen vroeg meteen al extra moeilijk gemaakt om deze negentig boeken uit te krijgen: ik ben weer lid geworden van de bieb. In mijn jeugd was de bibliotheek één van mijn meest favoriete plaatsen (vooral in de zomervakantie: dan mocht je het dubbele aantal boeken lenen en leende ik samen met mijn zusje zestien exemplaren. Ik bouwde dan een leesnest op mijn bed met alle kussens uit het huis en las en las en las totdat mijn ogen prikten en ik het gevoel had in een andere wereld te leven), maar na mijn achttiende was de liefde voorbij. Ik wilde de boeken die ik las ook graag houden, koesteren in mijn bescheiden kast om er later genoeg te hebben voor mijn grootste droom op boekengebied: een bibliotheekkamer. Zo’n kamer met op maat gemaakte houten boekenkasten tot aan het plafond, langs alle muren, mét verschuifbaar laddertje en natuurlijk een übercomfortabele leesstoel met voetenbank.

Gisteravond viel het kwartje: ik wil mijn toekomstige bibliotheekkamer niet vullen met zo maar elk boek dat ik te pakken kan krijgen. Ik ga voor kwaliteit: boeken waar ik ‘iets’ mee heb mogen blijven. Een lidmaatschap van de bieb is de perfecte aanvulling op dit voornemen: zo kan ik lezen wat ik wil, maar kan ik selectief zijn in de boeken die ik aanschaf.

2015 belooft een goed leesjaar te worden, met mijn eigen uitgebreide collectie én toegang tot de enorme schatkamer van de bieb. Nu nog een manier vinden om lang genoeg stil te zitten zónder dat mijn ogen dichtvallen…

Dit is een blogpost naar aanleiding van de #50books-vragenreeks van Peter Pellenaars. Elke week op zondag zal hij hier een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. Dit is het antwoord op de allereerste vraag van 2015.

6 gedachtes over “#50books Heb jij jezelf een leesdoel gesteld voor 2015?

 1. Goed bezig! Ik hoop dat je meer kunt lezen dit jaar 🙂
  Zelf ben ik overgestapt op e-boeken, dat was even een drempel, maar uiteindelijk vind ik het fijner om zo te lezen en lees ik meer dan ooit. Heb je al van de (gratis) LuisterBieb app gehoord?

  Like

  1. Ik heb een flinke tijd veel ebooks gelezen en ben onbewust weer overgegaan op papieren boeken. Maar bij de bieb kan ik inderdaad ook gemakkelijk ebooks lenen, dus dat ga ik zeker eens proberen.

   Like

 2. Goeie keuze: kwaliteit voor kwantiteit! Ik vind die leesdoelen van 1 boek per week (of 1 boek per maand) eigenlijk een beetje onzin. Bij het ene boek vlieg je er zo doorheen, bij het andere moet je gewoon wat meer de tijd ervoor nemen.

  Ik ben een jaar of 5 geleden weer lid geworden van de bibliotheek – ik herken het wel wat je zegt. Dubbele hoeveelheid boeken ophalen in de vakanties. Alles was nog net als vroeger, met die stickers op de rug en hardgekafte covers. Ik gebruikte mijn nieuwe bieb-abo aanvankelijk vooral om nieuwe boeken te ontdekken, vooral kookboeken. Gewoon wat nieuwe aanwinsten meepakken en kijken of het de moeite is om aan te schaffen. Of om vlak voor vakanties even snel wat reisboeken door te spitten. Totdat ze opeens bij onze bibliotheek (OBA) een 50-boeken-per-jaar limiet gingen instellen. Toen werd ik opeens wat selectiever met het zomaar lenen van boeken die ik in de rekken zag staan. Eind 2014 realiseerde ik me dat ik nog maar één boek had geleend (‘Comfort Food’ van Jamie Oliver) en dacht ik: tja, voor die €35 lidmaatschap had ik het boek net zo goed zelf kunnen kopen!

  Ik stond op het punt om alweer op te zeggen. Maar! Toen ontdekte ik dat je ook ebooks kunt lenen in de Bibliotheek-app. Meteen twee willekeurige-ontdek-iets-nieuws boeken geleend (een biografie van Piet Vroon en het boek OERsterk over gezonder leven). Dat beviel wel. Mijn bieb-abonnement heeft weer zin! Ik weet eigenlijk niet of er voor die ebooks ook een limiet van 50 per jaar geldt en het is nog niet de oplossing voor alles (kookboeken zijn vaak niet in ebookformaat en ook makkelijker als papieren boek).

  Like

  1. Ik kijk er inderdaad nu al naar uit om door de bieb te struinen 🙂 Mijn abonnement bij de bieb van Den Haag heeft geen jaarlimiet, wel zes per keer en leengeld van 0,25 per boek. Ik heb het goedkoopste abonnement; de kleine pas. Die kost maar 15 euro per jaar. En inderdaad: ik kan dan ook gemakkelijk ebooks lenen.

   Like

 3. Ik heb vorig jaar het abonnement op de bibliotheek opgezegd. Een beetje smetvrees is mij niet vreemd en ik gruwel van plukjes shag, (schaam?)haar en ondefinieerbare vlekken (bloed? wijn? koffie?) in bibliotheekboeken. Ik lees sinds bijna een jaar vrijwel alles op mijn e-reader, Amerikaanse literatuur, SciFi… Meestal Engels want veel daarvan wordt niet vertaald of is niet meer vertaald verkrijgbaar. En vaak ook nog eens alleraardigst geprijsd.

  Like

  1. Haha, dat kan ik me best voorstellen. Ik ben het echter wel gewend, ik lees ook regelmatig boeken die ik meeneem uit de Little Free Library bij mij in de buurt. En bij de bieb heb ik straks ook toegang tot heel veel ebooks!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s