Boekenplek in beeld: Paagman Centrum in Den Haag

Serienummer: 009
Bezocht: 14 februari 2015
Naam: Boekhandel Paagman Centrum
Opgericht: 25 maart 2014
Plaats: Den Haag, Lange Poten 41

Gisteren opende Boekhandel Paagman haar nieuwe filiaal, Paagman Centrum. Dat is best wel lef hebben: een winkel openen op vrijdag de dertiende, terwijl de boekenbranche nog steeds haar stinkende best moet doen om haar hoofd boven water te houden. Maar Fabian Paagman, directeur van de goedlopende boekhandel aan de Frederik Hendriklaan, laat zich niet uit het veld slaan door negatieve geluiden. Na het faillissement van Polare nam hij het filiaal in het centrum over. De winkel was toen al verhuisd van een prachtig pand in de Passage, naar een rechttoe-rechtaanlocatie in de Spuistraat. Na de overname kondigde Paagman meteen aan: we gaan op zoek naar een betere plek. De keuze viel op een statig monumentaal gebouw aan de Lange Poten, waar tot de jaren zeventig een bioscoop gehuisvest was. Vandaag ging ik kijken of Den Haag een fijne boekenplek rijker is.

Gevel Paagman Centrum

Als ik voor het pand sta, ben ik onder de indruk van de statige roomwitte gevel, met daarop in gouden letters ‘Paagman’. Het is Art Deco gecombineerd met een Um 1800-Bewegung-stijl, leer ik na wat Googlen. Zou deze plek het vertrek uit de Passage een beetje goed kunnen maken? Ik stap naar binnen en meteen valt het me op hoe prettig het licht is. Eén blik omhoog is voldoende om dat te verklaren: het dak is van glas en de winkel baadt daardoor in het daglicht. Zelfs op deze grijze middag, dus dat belooft wat voor de zonnige dagen. Ik blijf even voorin de winkel staan om een eerste indruk te krijgen. Het is erg druk, er zijn veel mensen af gekomen op het openingsweekend. Links staat een grote, witte kolom, rondom gevuld met tijdschriften. Rechts van me zie ik de kunstboeken staan en als ik door het midden kijk, zie ik dat ik helemaal tot achterin de lange winkel kan kijken.

Winkelvloer Paagman Centrum

Ik loop voorbij de witte kolom, waarachter een knusse koffiehoek blijkt te zitten. De tafeltjes zijn allemaal bezet en ik zie een medewerker net een stukje taart op een bordje leggen. Ik loop snel door, langs de wanden met spierwitte boekenkasten. Ze zijn iets meer dan twee meter hoog en bieden veel ruimte om de boeken met het omslag naar voren uit te stallen. Ik vind dat een heel prettige manier van presenteren: ik laat me graag verleiden door mooie omslagen. Tegelijkertijd zorgt deze opstelling ervoor dat er minder boeken neergezet kunnen worden. De keuze welke boeken er wél komen te staan, is dan nog belangrijker. Iets verderop zit een oudere dame rustig te lezen in een grote oudroze stoel, die verzonken in de boekenwand staat. Verderop zie ik nog zo’n goede leesplek, in de kleur groen.

Paagman Centrum - boekenkast

In het midden van de winkelvloer staan lage vierkante tafels met daarop stapels boeken. Sommige titels worden nog wat extra uitgelicht op het bovenste plateau. Ook de boekenkasten op de vloer zelf zijn laag gehouden, hierdoor heb ik in één oogopslag een goed overzicht over de hele begane vloer. In de linkerwand vind ik onder andere literatuur, waargebeurde verhalen en kookboeken. Aan de rechterkant is de kinderafdeling. Helemaal achterin de winkel bevinden zich de kassa’s. Een slimme plek, want daar hebben de medewerkers goed zicht op de hele winkelvloer. Bovendien zul je de gehele winkel door moeten om af te rekenen en daarbij passeer je zoveel boeken, dat de kans net wat groter is dat je er eentje extra meeneemt.

Paagman Centrum - overzicht

Bij binnenkomst viel me ook al meteen de tweede verdieping op, te bereiken met de roltrap aan de rechterkant. Er wordt een lezing gehouden op de vide: Jimmy Nelson vertelt bevlogen over zijn boek ‘Before they pass away’. Hij heeft een aardig publiek weten te trekken, ik had thuis op de website van Paagman al gelezen dat hij door de grote belangstelling een extra lezing geeft. Het is slim om de vide te gebruiken voor activiteiten: het is zichtbaar voor iedereen die de winkel binnenkomt en het geeft de winkel een actieve uitstraling.

Paagman Centrum - bovenverdieping

Ik ga met de roltrap naar boven om het dak van iets dichterbij te bewonderen. Boven blijken de tweedehands boeken een plekje gekregen te hebben. Ik vind de houten kasten erg afsteken bij de rest van het interieur en minder passend. De rechterwand is gereserveerd voor de non-fictietitels en achterin is een kleine hoek voor cd’s ingericht. Deze verdieping is niet heel ruim en met een paar keer zigzaggen ben ik al langs alle kasten geweest. Als ik een van de medewerkers bij de balie laat weten hoe mooi ik het dak vind, vertelt hij me dat hij hoopt dat er nog sneeuw valt. Dat zou inderdaad een gaaf effect kunnen geven. Ik stap weer op de roltrap af, maar zie net op tijd dat deze alleen naar boven gaat. Om beneden te komen, moet ik de trap links achterin de hoek nemen.

Paagman Centrum - entree

Ik kom naast de kassa’s uit en loop na een kleine tussenstop bij de kinderafdeling, waar een vader zijn zoontje voorleest, terug naar voren. Ik blijf nog even staan om te luisteren naar de enthousiaste presentatie van Jimmy Nelson en bewonder de paspop met haar papieren jurk in de etalage. Na een laatste blik op de winkelvloer, waar het nog steeds een drukte van belang is en ik winkelmedewerkers met een grote glimlach lezers de weg zie wijzen naar het gezochte boek, stap ik met een goed gevoel naar buiten. Met dit filiaal heeft Paagman zeker gezorgd voor een fijne boekenplek in Den Haag. En slaag je niet bij Paagman, dan loop je gemakkelijk door naar The American Book Center of sla je de hoek om naar de nieuwe locatie van Boekhandel Van Stockum op  het Spui. Den Haag heeft nu een heuse boekenhoek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s