Natasja?

‘Doe elke dag iets waar je bang voor bent.’

Oftewel: ik probeer elke dag een kijkje buiten mijn comfortzone te nemen. Dat hoeven echt niet elke dag wereldschokkende veranderingen te zijn (hee, ik ben ook maar een mens!). Een kip midden in het centrum spotten en dat melden aan de mevrouw die toevallig net naast me fietst bijvoorbeeld. Of mezelf van de bank afschoppen als ik ‘moe, moe, moe’ ben, om na anderhalf uur voldaan (en nog meer moe, the good kind) thuis te komen van de sportschool.

Dat hoeven echt niet elke dag wereldschokkende veranderingen te zijn.

Doorzetten, dat doe ik. Omdat ik aan den lijve en in mijn hoofd heb ondervonden wat echte verandering met je doet. En omdat ik eigenwijs ben, dat ook. Ik heb gemerkt dat zo’n grote verandering (-47 kg door een gezonde, actieve levensstijl) het resultaat is van heel veel kleine stapjes. Sommige stapjes zijn zo klein, dat ik ze eerst zelf niet eens zie. Daarom sta ik af en toe stil om achterom te kijken. Om te zien waar ik vandaan kom, zodat ik me daarna weer kan richten op waar ik naar toe wil.

De oude Natasja was niet slecht of verkeerd. De oude Natasja was nodig om de nieuwe te vinden en te waarderen. Wat de nieuwe Natasja graag doet?

De oude Natasja was nodig om de nieuwe te vinden.

Bewegen, veel bewegen. Ooit zeker niet mijn favoriete bezigheid, nu een onmisbaar onderdeel van mijn leven. Hardlopen deed ik tot voor kort drie keer per week, maar door een blessure zit het er even niet in. Maar ik weet dat ik het kan. Dus zolang ik bij elke hardloper die ik zie, denk: ‘oh ja, dat kan ik ook!’, zal het vast goedkomen.
Fietsen doe ik zoveel mogelijk. Door expres op een ander station in Amsterdam uit te stappen om extra fietskilometers te kunnen maken, bijvoorbeeld. In Den Haag pak ik áltijd de fiets en ook lange fietstochten zijn aan mij besteed. Er hangt sinds dit jaar ook een racefiets in de gang, maar die moet zeker vaker ván de muur…

Rust in mijn hoofd om te kunnen focussen op de dingen die ertoe doen: een constante uitdaging. Een t.v.-abonnement heb ik jaren geleden de deur uit gedaan en het ding zelf hangt (grotendeels ongebruikt) in de slaapkamer. Ontspullen is het nieuwe mantra hier in huis. Want Gerbrand en ik willen klein gaan leven, op 25 vierkante meter, in een tiny house. En daarin passen alleen de spullen die echt nodig zijn. Dat scheelt een hoop ruis! Ruis waarvan ik me nooit zo bewust was. Een minimalistische levensstijl spreekt me op steeds meer vlakken aan. Ik raak geïnspireerd door de blogs van Leo Babauta van Zenhabits.net en Becoming Minimalist. In Nederland is Jelle van SoChicken ook erg tof om te volgen.

Dat scheelt een hoop ruis! Ruis waarvan ik me nooit zo bewust was.

Ik hou van boeken, letters, zinnen, mooie woorden. Ik lees (altijd te weinig), schrijf (zo vaak als ik kan) en word heel blij van mooie lettertypen.

Ik kijk graag om me heen en de kleinste details vallen me op. Hoe een jongen en meisje (pubers) naar elkaar kijken terwijl hij aan de overkant moet wachten voor het rode licht. Hij verwachtingsvol en blij, zij quasi niet-geïnteresseerd en verlegen. Twee ooievaars in precies dezelfde houding op een lantaarnpaal. Een inspirerende quote op een onopvallende sticker aan de zijkant van een stoplichtpaal. Een meisje op het hockeyveld dat zwaait naar de trein waar ik in zit. Ik word blij van kleine dingen, die dingen maken het leven smeuïg.

Ik word blij van kleine dingen, die dingen maken het leven smeuïg.

Mijn partner, familie en vrienden zijn mijn basis. Ik leer dat ik niet alles alleen hoef te doen: dat hulp, steun of gewoon een beetje aandacht vragen mag. Dat je daar sterker van wordt en daardoor liefde en aandacht terug kan geven aan de mensen van wie je houdt. En soms geef ik wat meer aandacht aan een onbekende op straat: een glimlach of een praatje. Omdat dat de wereld net wat mooier maakt.

Ik blog over alles wat ik doe, zie, bedenk, bewonder. En schrijf verhalen, gedichten, flarden tekst die in me opkomen. Het resultaat vind je hier.

Ik ben niet alleen hier te volgen, maar ook op Twitter en Instagram.

En? Doe jij elke dag iets waar je bang voor bent?

2 gedachtes over “Natasja?

 1. Beste Natasja,

  Wellicht een wat vreemde vraag: ben jij onlangs benaderd door een redacteur van universiteitsblad Univers voor een gesprek over social media en het zoeken naar een baan?

  Ik ben redacteur van Univers en ben bezig met een bronnencheck.

  Met vriendelijke groet,
  Lieke Steijvers

  Like

 2. Hee Natasja,

  Het is een tijdje geleden dat we elkaar voor het laatst gezien hebben, maar toen ik laatst op de bus wachtte en in een of ander gratis blaadje zat te bladeren kwam ik je naam tegen. En toen natuurlijk even gegoogled 😉 Wat leuk zeg waar je mee bezig bent! En grappig om je zo tegen te komen.

  Groetjes Maaike

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s